Site coolinaria.ro

Clatite cu urzici


In loc de urzici, puteti folosi verdeturile preferate, de exemplu, mangold sau varza furajera.

Clatite cu urzici

Ingrediente:
  • 110 gr urzici
  • 1 ceapa mica
  • 2 catei de usturoi
  • 1-2 lingurite ierburi (patrunjel, arpagic, cimbru, rozmarin, busuioc)
  • 315 gr faina
  • 475 ml lapte
  • sare si piper, dupa gust
  • Optional:
  • branza rasa
  • ciuperci tocate
  • ceapa verde
Mod de preparare:
Pentru ca urzicile sa nu piste, lasati-le 2-3 minute la fiert in apa cu sare.
Scurgeti-le bine si indepartati coditele rigide cu foarfeca.
Tocati-le marunt pe un fund de lemn si lasati-le deoparte cat pregatiti celelalte legume.

Tocati fin ceapa.
Incingeti putin ulei de masline intr-o tigaie adanca si sotati pana cand ceapa devine translucida.
Daca folositi si ciuperci, taiati-le marunt si adaugati-le in tigaie impreuna cu ceapa si putina sare.
La jumatatea timpului de gatit, adaugati cateii de usturoi zdrobiti.
Sotati cateva minute, adaugati peste urzici si lasati deoparte.
Condimentati cu ierburi la alegere.

Intr-un castron, amestecati faina cu o lingurita de sare si putin piper proaspat macinat.
Spargeti ouale intr-un alt castron si bateti. Adaugati laptele si amestecati.
Turnati incet amestecul de oua cu lapte peste faina si amestecati pana se combina omogen.
Incorporati cu grija legumele.

Pentru a pastra clatitele calde pana lew terminati de facut pe toate, incalziti cuptorul la 80 grade Celsius.
Tapetati o tava de copt cu prosoape de hartie, care sa absoarba excesul de ulei de la clatite.

Incingeti tigaia de clatite la foc mediu (spre mic).
Incingeti uleiul si adaugati aluatul pentru clatite, portionat in functie de dimensiunea tigaii sau de dimensiunea pe care vreti sa o aiba clatitele.
Pentru blinii, este necesara cam o lingura de aluat (maxim 2), dar si mai usor este daca folositi o tigaie special modelata.
Eventual, folositi in paralel 2 tigai, pentru a termina mai repede clatitele.

Lasati clatitele pe foc 2-3 minute pe fiecare parte sau pana se rumenesc.
Serviti-le calde sau la temperatura camerei.
Turnati deasupra smantana sau iaurt natural, ceapa verde, diverse ierburi maruntite...

Foto: Flickr


Pofta buna!