Site coolinaria.ro

Malai copt ca in Banat - de post


Reteta "Malai copt" face parte din proiectul "Descopera traditiile culinare romanesti", derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis si este primita de la Adrian Buzoianu, autorul cartii "Retetele bunicului".

Malai copt ca in Banat - de post

Ingrediente:
  • 500 gr malai
  • 1 L apa (sau lapte)
  • 1 lingura zahar
  • 1 pahar faina de grau
  • drojdie, cat o nuca
  • ulei (sau unt) pentru uns tava
  • sare, dupa gust
Mod de preparare:
Apa se pune la fiert.
Cand da in clocot se opareste malaiul, adica se pune apa fiarta peste cantitatea de malai, se amesteca (sa fie pastos) si se lasa sa se raceasca.
Se desface drojdia in putina apa calduta (sau lapte).

Cand s-a racit malaiul se adauga cantitatea de faina alba, zaharul, drojdia si sare.
Se amesteca totul foarte bine (trebuie sa curga ca un aluat de clatite, mai gros).

Se lasa apoi aproximativ 2 ore la dospit, dupa care se ia o tava sau o forma de cozonac, se unge cu ulei sau unt si se toarna compozitia in ea.
Se da la cuptor pana se coace.

Malaiul copt se serveste la sarmale si la diverse preparate din carne de porc (pomana porcului, varza cu ciolan etc.)

SFAT: Pentru a nu se crapa preparatul, acesta se unge inainte de a se da la cuptor cu un amestec de faina cu lapte (ca un aluat de clatite).

Malaiul copt este preparat cu apa si ulei in perioada postului.
In celelalte perioade ale anului, apa se inlocuieste cu lapte, iar uleiul cu unt.


Pofta buna!