Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare.
Se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri si se scot pe o farfurie.
Pentru umplutura, branza se amesteca cu 1 ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele, putina coaja rasa de portocala (optional) si 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat.
Se pregateste sosul de vanilie: se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana.
Clatitele se umplu cu amestecul de branza si se impacheteaza ca sarmalele.
Clatitele astfel pregatite se asaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra.
(O alta optiune este sa se monteze clatitele in vase mai mici de tip gratin, in care sa intre cate doua clatite pentru fiecare portie.)
Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se dau in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.
Cat timp clatitele se gatesc in cuptor, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga zaharul ramas (120 de grame) si se continua sa se bata pana cand zaharul e complet dizolvat si se obtine o bezea ferma, lucioasa.
Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un pos pentru ornare cu deschizatura stelata, dupa preferinta.
Optional, se poate presara deasupra bezelei putina coaja rasa de portocala.
Se reintroduc clatitele in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua si se servesc imediat, fierbinti.
Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de cate doua persoane sau pe platou, socotind cate doua clatite pentru fiecare mesean (varianta preferata si atunci cand se fac clatitele acasa).
Se pot flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa.
Pofta buna!