Site coolinaria.ro

Paturi din Ardeal


Reteta traditionala din Ardeal “Paturi” a fost primita de la Pensiunea Valea Mariilor, Com. Sant, Sat Valea Mare, Judetul Bistrita-Nasaud (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Paturi din Ardeal

Ingrediente:
  • faina de malai
  • carnati de casa
  • branza de oaie framantata cu sare
  • untura - pentru prajit
  • lapte acru (iaurt) de oaie - pentru servire
Mod de preparare:
Se face o mamaliga tare din malai.
Se prajeste carnatul in untura de porc.
Se framanta branza sau se da pe razatoare.
Se pune un strat de mamaliga, un strat de branza, presarata, un strat de rondele de carnati prajiti dupa care iar un rand de mamaliga, branza si carnati, in functie de cate ”paturi” va avea produsul final.

Mod de servire
Se serveste cu iaurt de oaie sau de vaca, acrisor.

Secretul bucatarului
Pentru un plus de savoare, ”Paturile” se ”pregatesc” intr-un vas de yena sau un castron care se pune cateva minute la cuptor pentru ca branza sa se topeasca.
Suplimentar, in fiecare strat se adauga cartofi prajiti si se toarna cu lingura untura.


Pofta buna!