Site coolinaria.ro

Mancare de brozbe


Reteta veche din Banat - Mancare de brozbe - este folosita in comuna Brebu Nou, Judetul Caras-Severin (Banat).
Reteta banateana a fost obtinuta cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul campaniei "Descopera traditiile culinare romanesti!".

Mancare de brozbe

Ingrediente:
  • Brozbe - napi (pot fi inlocuiti cu sfecla rosie)
  • ceapa
  • un ciolan sau carne de porc
  • faina
  • ulei
  • piper si sare dupa gust
  • smantana (pentru servire)
Mod de preparare:
Se curata brozbele de coaja si se rad pe razatoarea de mere.
Se calesc impreuna cu putina ceapa.
Peste brozbele rase se adauga apoi un ciolan crud sau carne de porc si se caleste impreuna pana se inmoaie carnea.
Se presara cu faina ca la ciuspais, adaugandu-se in mancare dupa gust putin piper macinat si se mai lasa pe foc aproximativ 10 minute.

Secretul bucatarului
Pentru o culoare placuta a mancarii si avand in vedere ca napii se gasesc mai greu, in prepararea ”Mancarii de brozbe” se poate folosi sfecla rosie in loc de napi; mancarea va avea o culoare foarte ”apetisanta” insa va pastra gustul dulceag ca si in cazul in care ar fi fost folositi napi.

Mod de servire
In mancarea gata preparata, cand este servita se mai poate adauga smantana, pentru un gust dulce-acrisor.


Pofta buna!