Site coolinaria.ro

Gogosi portugheze Berliner


Desert de vara foarte popular, originar din nordul Germaniei, Bola de Berlim (sau Berliner) este o varianta portugheza a gogosilor nemtesti, mai mare decat ele si cu o umplutura pe baza de galbenusuri.
Umplutura unui Berliner este intotdeauna vizibila, gogoasa fiind taiata in doua complet sau aproape complet.

Gogosi portugheze Berliner

Ingrediente:
  • Pentru umplutura:
  • 300 ml lapte condensat dulce
  • 2 galbenusuri
  • 15 gr unt
  • 5 ml esenta de vanilie
  • 15 ml zeama de lamaie
  • Pentru aluat:
  • 30 gr drojdie
  • 15 gr zahar
  • 360 ml lapte caldut
  • 230 gr unt
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • 750 gr faina
  • 125 gr zahar pudra (pentru pudrat)
  • ulei vegetal pentru prajit
Mod de preparare:
Pentru umplutura:
Intr-o craticioara, amestecati laptele cu galbenusurile si untul.
Lasati 10 minute la foc mic, pana capata o consistenta cremoasa, fina.
Luati de pe foc si adaugati esenta de vanilie si zeama de lamaie.
Amestecati bine, pana se omogenizeaza, si apoi lasati deoparte intr-un bol.

Pentru aluat:
Intr-un castron, dizolvati drojdia si zaharul in laptele caldut.
Combinati toate ingredientele, cu exceptia fainii si amestecati bine, adaugand apoi faina treptat, pana ce devine un aluat maleabil.
Formati bile de aluat si puneti-le pe masa infainata, acoperite cu o carpa.
Lasati asa la dospit 1-2 ore.
Prajiti bilele de aluat in baie de ulei la foc tare, una cate una, pana devin aurii si usor rumene.
Intoarceti-le in timp ce se prajesc.
Dupa ce sunt gata, scoateti-le pe un platou cu servetele de hartie, ca sa eliminati surplusul de ulei.
Dupa ce se mai racesc putin, taiati-le in doua pana aproape de capat, dar nu chiar de tot.
Umpleti-le cu crema preparata anterior si pudrati-le cu zahar.
Serviti.


Pofta buna!