Site coolinaria.ro

Gogosi grecesti cu miere


In Grecia antica, aceste mici gogosi erau servite castigatorilor de la Olimpiada.
Exista multe alte variante ale acestui preparat, atat in zona mediteraneana, cat si in Orientul Mijlociu si sudul Asiei.

Gogosi grecesti cu miere

Ingrediente:
  • Pentru 25 gogosele:
  • 7 gr drojdie uscata activa
  • 240 ml apa calduta
  • 120 ml lapte caldut
  • 50 gr zahar
  • 1 lingurita sare
  • 75 gr unt moale
  • 3 oua
  • 500 gr faina
  • 120 ml miere
  • 120 ml apa
  • 1 litru ulei (sau cat e nevoie, in functie de dimensiunea friteuzei)
  • 2 lingurite scortisoara macinata
Mod de preparare:
Presarati drojdia in apa calduta (nu mai mult de 40 grade Celsius) intr-un castronel. Lasati 5 minute sa se inmoaie si sa formeze spuma.
Intr-un castron mare, amestecati in laptele caldut zahar si sare, pana se dizolva.
Turnati drojdia dizolvata peste amestecul de lapte ci amestecati sa se combine.
Adaugati untul, ouale si faina si bateit cu telul pana obtineti un aluat moale.
Acoperiti castronul si lasati sa creasca pana-si dubleaza volumul, aprox. 30 minute.
Amestecati aluatul, acoperiti din nou si mai lasati 30 de minute sa creasca.

Intr-o craticioara pentru sos, amestecati apa (120 ml) cu mierea si aduceti la fierbere la foc mediu spre tare.
Opriti focul si lasati siropul de miere sa se raceasca.
Incingeti ulei intr-o friteuza la 175 grade Celsius. Stratul de ulei trebuie sa fie de 5 cm.

Puneti o lingura intr-un pahar cu apa langa aluat.
Luati 2 linguri de aluat din castron, cu lingura uda, si puneti-l in palma. Rulati-l inapoi in lingura pentru a forma o bila.
Atentie: Nu manipulati excesiv aluatul, pentru ca e moale si pufos.
Puneti bilele de aluat in uleiul incins in reprize, umezind lingura de fiecare data cand formati o gogosica.
Prajiti-le pana se rumenesc pe fund si intoarceti-le sa se faca si pe cealalta parte, 2-3 minute per repriza.
Scoateti-le cu grija pe prosoape de hartie, pentru a se scurge excesul de ulei.

Puneti gogosile pe o foaie de copt, stropiti-le cu siropul de miere si presarati cu scortisoara.
Se servesc caldute.

Foto: Flickr


Pofta buna!