Site coolinaria.ro

Bratwurst de casa


Bratwurst-ii sunt o specialitate traditionala germana de carnati, fiind preparati dintr-un amestec de carne de porc, vita si condimente.
Au o istorie indelungata: primul document care atesta existenta carnatilor Bratwurst in Germania dateaza din 1313 si poate fi gasit in Nuremberg.

Bratwurst de casa

Ingrediente:
  • mate de porc curatate (aproximativ 3 metri)
  • 1,5 kg pulpa de porc
  • 700 g pulpa de vitel (maxim 12 saptamani)
  • 300 g grasime de porc
  • 3 linguri sare grunjoasa
  • 1 lingura maghiran
  • 2 lingurite seminte de chimen
  • 1 1/2 lingurita piper alb macinat
  • 1 lingurita ienibahar macinat
Mod de preparare:
Pregatirea matelor de porc:
Se taie matele de 1-3 m si se spala bine (se pot folosi mate proaspete sau cumparate).
Se pun intr-un castron cu apa calduta si se inmoaie timp de 30 de minute.
Apoi, se arunca apa si se curata matele de porc pe interior, sub jet de apa (se mai pot razui cu cutitul).
Se inmoaie in apa calduta proaspata pentru inca 30 de minute.
Intre timp se pregateste umplutura.

Preparare umplutura:
Se taie carnea de porc, de vitel si grasimea de porc in bucati.
Apoi, se introduc in masina de tocat carne si se maruntesc, la viteza medie.
Se adauga condimentele si se framanta bine umplutura.
Se gusta putin pentru a testa daca mai este nevoie de condiment (se ia o bucatica de carne tocata si se pune limba pe ea pentru a simti cat este de condimentata).

Umplerea carnatilor:
Se pregateste masina de facut carnati punand in capat tubul special de umplut carnatii.
Se ia un intestin si se trage pe tub pana in capat. Se face un nod la capat.
Apoi, se pune carnea in masina si se da incet la manivela pentru a umple intestinele.
In timp ce se formeaza carnatul, se ruleaza sub forma de melc, ca sa fie mai usor de mutat la sfarsit.
La final, se face un nod cu atentie.
Se strang carnatii din loc in loc pentru a delimita bucatile si se rasucesc in sens invers, de 3 ori.
Se continua rasucirea in acelasi fel pana ce toate bucatile de carnati sunt bine delimitate. Se taie capetele carnatilor cu foarfeca.
Pentru a elimina bulele de aer se inteapa fiecare bucata de carnat.
Se pun la frigider intr-un recipient de plastic si se lasa cel putin 2-3 ore inainte de a fi gatiti la gratar sau in tigaie.


Pofta buna!