Site coolinaria.ro

Colaci de Samedru


Colacii de Samedru se dau de pomana impreuna cu fructe si coliva de Samedru.

Colaci de Samedru

Ingrediente:
  • 1,2 kg faina 00
  • 9 linguri zahar
  • 9 linguri ulei
  • 3 oua
  • 50 g drojdie proaspata
  • 5 pliculete zahar vanilat
  • coaja de la 2 lamai 300 ml lapte
  • 1 ou pentru uns
  • mac
Mod de preparare:
Se face maiaua astfel: se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si se adauga putina faina; se lasa la dospit 10-15 minute.
Se adauga faina, zaharul, uleiul, laptele, 3 galbenusuri, vanilie, coaja de lamaie si se framanta bine.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare apoi se amesteca in aluat.
Se lasa la dospit langa o sursa de caldura (sau in masina de paine).

Dupa ce aluatul a dospit bine,se pune intr-o tava unsa cu putin ulei, iar deasupra se impleteste o coronita din 3 si se pune pe margine iar pe mijloc se impleteste o cruce.
Sau... se poate modela direct colacul in forma de cruce.
Se unge bine cu un galbenus de ou si cu 2 linguri de lapte apoi se presara mac.
Se lasa la caldura sa cresca inca 15 minute apoi se pune in cuptorul preincalzit 30 minute la 160 grade.


Pofta buna!