Colacii de Samedru se dau de pomana impreuna cu fructe si coliva de Samedru.
Se face maiaua astfel: se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si se adauga putina faina; se lasa la dospit 10-15 minute.
Se adauga faina, zaharul, uleiul, laptele, 3 galbenusuri, vanilie, coaja de lamaie si se framanta bine.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare apoi se amesteca in aluat.
Se lasa la dospit langa o sursa de caldura (sau in masina de paine).
Dupa ce aluatul a dospit bine,se pune intr-o tava unsa cu putin ulei, iar deasupra se impleteste o coronita din 3 si se pune pe margine iar pe mijloc se impleteste o cruce.
Sau... se poate modela direct colacul in forma de cruce.
Se unge bine cu un galbenus de ou si cu 2 linguri de lapte apoi se presara mac.
Se lasa la caldura sa cresca inca 15 minute apoi se pune in cuptorul preincalzit 30 minute la 160 grade.
Pofta buna!