Site coolinaria.ro

Cartofi gratinati


Exista nenumarate moduri de preparare a cartofilor gratinati, dar eu va voi dezvalui varianta preferata de mine. Acest fel de mancare este foarte versatil, putand fi servit atat la pranz, cat si la cina, insotit de o salata de cruditati.

Cartofi gratinati

Ingrediente:
  • 1kg de cartofi albi
  • 200ml lapte
  • 200ml smantana
  • 150g cascaval ras
  • 50 g unt
  • nucsoara
  • sare si piper
Mod de preparare:
Ungem bine cu unt sau ulei de masline un vas termorezistent. Curatam cartofii si ii taiem felii subtiri punandu-i cateva minute in apa rece. Dupa ce se scurg de apa si se zvanta intr-un prosop de bucatarie, punem un strat de cartofi pe fundul vasului. Amestecam smantana cu laptele intr-un castron. Preincalzim cuptorul (la 180 grade daca aveti cuptor electric sau la foc moderat daca aveti cuptor pe gaz). Turnam jumatate din cantitatea de smantana si lapte peste cartofi, presaram 2 linguri de cascaval si condimentam cu nucsoara, sare si piper.

Procedam la fel si cu restul cartofilor, apoi acoperim acest al doilea strat cu smantana ramasa si cascaval. Taiem untul in bucatele mici si il punem peste gratin. Dam la cuptor aproximativ o ora si jumatate, pana ce se inmoaie cartofii.

Daca observam ca se rumenesc prea repede, acoperim tava cu o folie de aluminiu. ii servim calzi.


Pofta buna!