Site coolinaria.ro

Covasa - bautura anti-strigoi


In noaptea de Santandrei, oamenii consuma usturoi si o bautura ritualica, numita covasa, care sa-i protejeze de spiritele rele.

Covasa - bautura anti-strigoi

Ingrediente:
  • 3-4 pumni de malai (un pumn = cat se ia cu ambele palme facute caus)
  • 1 pumn de faina de grau
  • putin bors
  • 20 L apa calda
Mod de preparare:
Intr-o putina de aproximativ 20-30 litri se pune malaiul bine cernut prin sita deasa si amestecat cu un pumn de faina de grau, se face un cuib in el si se pune putin bors.
Se adauga treptat apa fierbinte, amestecandu-se incontinuu cu facaletul, pana ce se obtine o compozitie vascoasa (un fel de terci).
Se lasa 5-6 ore la caldura, pana ce incepe sa fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, intr-un ceaun, pana se mai ingroasa.
Gustul bauturii este dulce-acrisor, asemanator cu braga.

Secretul bucatarului:
Covasa se umple intotdeauna seara, se lasa la caldura, iar a doua zi dimineata se fierbe.


Pofta buna!