Site coolinaria.ro

Turtele lui Sannicoara


Conform Calendarului Crestin Ortodox, Sfantul Nicolae (numit şi Sannicoara in Transilvania) este sarbatorit in fiecare an pe 6 decembrie ca o buna vestire a Craciunului.

Desi preluate din traditia precrestina, obiceiurile referitoare la ofrandele pentru morti s-au impletit cu obiceiurile crestine. De aceea, pentru a respecta Postul Craciunului si Dezlegarea la peste, de Sfantul Nicolae se impart colacei de post (Turtele lui Sannicoara) si peste.

Turtele lui Sannicoara

Ingrediente:
  • 1 kg faina alba 00
  • 500 ml apa calduta
  • 60 gr drojdie
  • 1 lingurita sare
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in o cana de apa calduta.
Intr-un castron se pune faina, se face o groapa si se pune drojdia inmuiata amestecandu-se cu putina faina si se lasa la crescut aproximativ 30 minute.
Dupa ce s-a umflat destul, se amesteca bine cu faina, sare si restul de apa calda pana ce se obtine un aluat potrivit de tare.
Se framanta bine pana ce se dezlipeste de maini, apoi se netezeste si se lasa la crescut aproximativ 1 ora, langa o sursa de caldura.

Apoi se taie din aluat 12 bucaţi din care se modeleaza 12 turte rotunde sau se impletesc 12 colacei.
Pe fiecare colacel se formeaza semnul crucii prin crestarea aluatului sau prin aplicarea a doua fasii de aluat.
Se pun cele 12 turtite in tavi si se lasa la crescut inca 15 minute.
Se coc in cuptorul bine incins, timp de 30 de minute, apoi se incearca daca sunt coapte (cu o scobitoare).
Cand sunt gata se scot tavile cu colacei din cuptor si se acopera cu un prosop sa se abureasca.

Secretul bucatarului:
Pentru a obtine o culoare frumoasa, colaceii se ung cu putina apa calduta, inainte de a fi introdusi la cuptor.
Pentru a obtine un gust mai bun, se pot adauga diferite tipuri de seminte in aluat.


Pofta buna!