Site coolinaria.ro

Budinca de orez cu ciocolata


Gerul parca ne indeamna sa mancam mai multe dulciuri decat de obicei, dar vrem totodata un meniu sanatos si mai dietetic dupa sarbatori... Iata solutia perfecta pentru desertul iernii!

Budinca de orez cu ciocolata

Ingrediente:
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • un praf de sare grunjoasa
  • 1 pastaie de vanilie
  • 850 ml lapte degresat
  • 7-8 gr unt nesarat
  • 115 gr orez Arborio
  • 2 lingurite ghimbir ras
  • 1 lingurita scortisoara
  • un praf de nucsoara
  • 15 ml lichior de portocale
  • 30 gr ciocolata amaruie, maruntita
  • 60 ml iaurt degresat
Mod de preparare:
Amestecati zaharul cu cacao, sare si lapte intr-o craticioara la foc mediu.
Desfaceti pastaia de vanilie si razuiti semintele in craticioara. Adaugati apoi si pastaia.
Aduceti la fierbere si luati de pe foc.

Topiti untul intr-o alta craticioara, la foc mic spre mediu.
Adaugati orezul si caliti-l, amestecand in continuu, pana ce marginile boabelor devin transparente, aprox. 1-2 minute.
Adaugati amestecul fierbinte de lapte preparat anterior si aduceti la fierbere, continuand sa amestecati.
Micsorati flacara si lasati sa fiarba inabusit, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie orezul si absoarbe o mare parte din lichid, aprox. 20 de minute.
Adaugati ghimbirul si scortisoara.
Mai lasati pe foc 10 minute.
Daca orezul nu este moale si a absorbit deja tot lichidul, mai puteti adauga putin lapte, apa sau chiar cafea.
Retineti ca budinca se va inchega pe masura ce se raceste, asa ca trebuie sa fie usor lichida in acest stadiu.

Luati de pe foc si scoateti pastaia de vanilie.
Adaugati lichiorul si ciocolata. Amestecati pana se topeste ciocolata.
Adaugati iaurtul si amestecati.
Turnati in 4 vase individuale de servit (boluri pentru desert).
Acoperiti si dati la rece 2 ore inainte de a servi.

Foto: Flickr


Pofta buna!