In reteta clasica italiana, puiul este prajit si dat apoi la cuptor cu branza si sos de rosii.
Astazi, am ales o varianta mai sanatoasa, in care pieptul de pui este direct copt.
Este important ca puiul sa aiba piele, dar trebuie dezosat inainte de a-l gati.
Puteti face acest pas acasa, sau apelati la macelar, daca de la el cumparati carnea.
Asezonati pieptul de pui cu sare si piper din belsug pe ambele parti si pudrati uniform cu faina.
Intr-un castron mare, amestecati pesmetul cu rozmarinul, cimbrul si 60 grame de parmezan.
Intr-un castron mai mic, bateti bine oul.
Dati pieptul de pui prin oul batut, apoi prin amestecul de pesmet, asigurandu-va ca e acoperit uniform pe ambele parti cu un strat gros.
Potriviti un gratar pe o tava de copt si asezati apoi bucatile de pui pe gratar.
Stropiti puiul cu 30 ml de ulei de masline si coaceti 30-35 de minute in cuptorul preincalzit la 175 de grade.
Temperatura interna a carnii trebuie sa ajunga la 70 de grade.
Intre timp, incingeti uleiul ramas intr-o craticioara la foc mediu.
Adaugati usturoiul si ceapa, sotand pana ce devine transparenta ceapa si incepe usor sa se rumeneasca.
Adaugati rosiile din conserva, pasta de tomate si oregano.
Amestecati si asezonati cu sare si piper, dupa gust.
Adaugati busuiocul proaspat, aduceti la fierbere, dupa care micsorati flacara si lasati sa fiarba inabusit sa se ingroase sosul.
Dupa ce se face puiul, scoateti-l din cuptor si mariti temperatura la 260 de grade.
Turnati sosul de rosii intr-o tava de copt adanca si asezati bucatile de pui deasupra.
Presarati peste pui fasiile de mozzarella si parmezanul ramas.
Coaceti 5-10 minute, pana ce sosul incepe sa "bolboroseasca" si se rumeneste branza.
Stropiti pastele gatite cu putin ulei de masline, amestecati si puneti in doua farfurii.
Puneti deasupra cate o bucata de pui si sosul din tava.
Ornati cu patrunjel.
Foto: Flickr
Pofta buna!