Site coolinaria.ro

Paste cu conopida


Pentru varianta de post a acestor paste siciliene, omiteti parmezanul ras.

Paste cu conopida

Ingrediente:
  • 1 conopida, rupta in buchetele
  • 60 ml ulei de masline extra-virgin
  • 4 catei de usturoi, feliati subtire
  • 1 lingurita seminte de fenicul
  • 1/2 lingurita fulgi de ardei iute (chili)
  • sare
  • 1 portocala (coaja rasa si zeama)
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 3 linguri capere
  • 55 gr stafide, inmuiate in apa fierbinte
  • 450 gr paste (preferabil, spaghete)
  • 20 gr seminte de pin, prajite
  • piper negru proaspat macinat
  • patrunjel, pentru decor
  • parmezan ras, pentru decor
Mod de preparare:
Aduceti la fierbere o oala mare de apa cu sare.
Fierbeti conopida 5 minute, dupa care o scoateti deoparte la scurs intr-o strecuratoare.
Pastrati apa pentru fiert spaghetele.

Incingeti o tigaie la foc tare si adaugati uleiul de masline, usturoiul, semintele de fenicul si fulgii de ardei iute.
Sotati 20 de secunde, dupa care adaugati conopida scursa si o lingurita de sare. Amestecati.
Lasati la foc tare pana se inmoaie conopida si se rumeneste pe alocuri, amestecand din cand in cand.
Cand e aproape gata, adaugati caperele, stafidele umflate, zeama de lamaie, cea de portocala si jumatate din coaja de portocala rasa.
Opriti focul.

Fierbeti spaghetele al dente.
Scurgeti-le imediat, pastrand deoparte o cana din apa in care au fiert.
Stropiti pastele cu putin ulei de masline si amestecati.
Adaugati pastele in tigaie, peste conopida, la foc potrivit.
Amestecati - cel mai usor este cu un cleste.
Daca vi se par prea uscate, adaugati din apa pusa deoparte.
Gatiti apoi la foc tare inca un minut.
Gustati si potriviti de sare.

Impartiti pastele in 4 boluri.
Conopida nu se va amesteca foarte bine cu pastele, asa ca va trebui s-o adaugati in boluri separat, cu un cleste.
Stropiti cu putin ulei de masline, presarati coaja de portocala ramasa, semintele de pin, piper, patrunjel proaspat si parmezan.

Foto: Flickr


Pofta buna!