Site coolinaria.ro

Choux aperitiv


Serviti un aperitiv frantuzesc delicios, cu parmezan, bacon si patrunjel.
Umpluturi recomandate: fulgi de ton cu ou fiert si maioneza / somon afumat cu crema de branza si marar.

Choux aperitiv

Ingrediente:
  • Pentru 30-40 aperitive:
  • 2 felii bacon
  • 20 gr parmezan ras fin
  • 2 linguri patrunjel tocat fin
  • 100 ml apa
  • 40 gr unt, moale si maruntit
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/4 lingurita sare
  • 70 gr faina, cernuta pe o farfurie intinsa
  • 2-3 oua (100 gr) la temperatura camerei, batute
  • 1 ou batut separat (pentru uns)
Mod de preparare:
Prajiti baconul la foc mediu pana devine crocant.
Puneti-l pe prosoape de hartie absorbante, pentru a indeparta excesul de grasime.
Dupa ce se raceste baconul, maruntiti-l bine si amestecati-l cu parmezanul si patrunjelul. Lasati deoparte.

Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius.
Tapetati 2 tavi cu hartie de copt.
Amestecati apa cu untul, zaharul si sarea intr-o craticioara.
Incalziti amestecul la foc tare, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn, si aduceti la fierbere.
Adaugati toata faina deodata, opriti flacara si amestecati repede cu lingura de lemn pentru a incorpora bine toata faina.

Dupa ce se dizolva faina, porniti focul, la mediu spre mic, si continuati sa amestecati cu lingura de lemn pana se formeaza un aluat moale, aprox. 2-3 minute.
Luati de pe foc si transferati aluatul in bolul mixerului.
Lasati sa se raceasca putin, pentru ca ouale pe care le veti adauga sa nu se "gateasca".

Adaugati treptat ouale batute, mixand bine pana ce se incorporeaza complet.
Cu o spatula de silicon sau cauciuc, incorporati amestecul de bacon, parmezan si patrunjel.
Cu o lingurita sau un poche, puneti gramajoare de aluat de 3-4 cm diametru in tavile de copt, lasand 5 cm intre ele.
Inmuiati o pensula de patiserie in oul batut ramas si ungeti uniform micile bunatati.

Coaceti-le 10 minute la 200 grade Celsius.
Micsorati temperatura la 175 grade Celsius si mai coaceti-le 20 de minute.
Scoateti-le din cuptor si, tinand fiecare choux cu un prosop de bucatarie uscat si curat, crestati-le putin pe laterala.
Dati-le din nou la cuptor inca 5-10 minute, pana se rumenesc deasupra si formeaza o crusta crocanta.

Opriti cuptorul, intredeschideti usa si lasati-le sa se raceasca inauntru 30 de minute.
Le puteti servi simple cat sunt calde inca, sau le puteti lasa sa se raceasca de tot pe un gratar, inainte de a le umple cu amestecul preferat.

Foto: Flickr


Pofta buna!