Site coolinaria.ro

Sos din coaja de pepene


Dupa ce savurati miezul dulce al pepenelui rosu, nu aruncati coaja, ci transformati-o intr-un sos dulce-picant de inspiratie indiana (chutney), cu care sa va acompaniati mancarurile!

Sos din coaja de pepene

Ingrediente:
  • coaja unui pepene de aprox. 3 kg, taiata cubulete de 2 cm
  • 300 gr stafide
  • 2 ardei iuti mari, tocati fin
  • 25 gr ghimbir proaspat, curatat si tocat grosier
  • 1 1/2 lingura usturoi tocat
  • 1 lingurita piper rosu
  • 3/4 lingurita scortisoara rasa
  • 1/2 lingurita cardamom
  • 1/2 lingurita ghimbir ras
  • 1/4 lingurita cuisoare macinate
  • 1 lingurita sare
  • 500 ml otet de mere
  • 60 ml zeama de lime
  • 300 gr zahar
Mod de preparare:
Folositi partea verde deschis a pepenelui, fara coaja exterioara verde inchis.

Puneti coaja de pepene, stafidele, ardeii iuti, ghimbirul, usturoiul, piperul, scortisoara, cardamomul, pudra de ghimbir, cuisoarele, sarea si jumatate din cantitatea de otet intr-o oala foarte mare.
Adaugati apa cat sa acopere coaja si amestecati bine.
Aduceti la fierbere si micsorati imediat flacara.
Fierbeti la foc mic o ora, amestecand din cand in cand, pana ce coaja pepenului devine sticloasa.
Adaugati restul otetului, zeama de lime si zaharul si amestecati pana se dizolva zaharul.
Aduceti usor la fierbere si, amestecand des, lasati pe foc pana ce lichidul capata consistenta unui gem.
Puneti sosul rezultat intr-un borcan mare sterilizat.
Se poate pastra la rece mai multe luni.

Foto: Flickr


Pofta buna!