Site coolinaria.ro

Tarta cu gutui


Tarta cu gutui este un desert aromat, specific toamnei.

Tarta cu gutui

Ingrediente:
  • Pentru gutui:
  • 4 gutui medii, decojite si taiate pe jumate
  • 330 gr zahar
  • 700 ml apa

    Pentru crusta:
  • 250 gr faina
  • 2 galbenusuri
  • 120 gr unt rece, taiat
  • 100 gr zahar pudra
  • un praf de sare
  • 2 linguri apa

    Pentru umplutura:
  • 235 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 110 gr zahar tos
  • 75 gr unt
  • 2 1/2 linguri faina
  • 60 gr faina de migdale
  • esenta de vanilie
Mod de preparare:
Pentru a pregati gutuile, adaugati zaharul in apa si amestecati la foc mediu, pana se dizolva.
Adaugati gutuile cu partea taiata in sus si aduceti in punctul de fierbere.
Puneti un capac si lasati sa se gateasca pentru aproximativ 3 ore sau pana cand gutuile sunt moi si capata o nuanta de roz.
Lasati la racit in sirop, apoi feliati.

Pentru crusta, puneti in blender untul, zaharul, sarea si faina si folositi setarea „pulse” pana cand amestecul incepe sa semene cu un pesmet.
Adaugati galbenusurile si apa si folositi aceeasi setare, pana cand amestecul devine omogen.
Formati o bila si inveliti in folie de plastic. Puneti la frigider pentru cel putin o ora.

Intindeti aluatul intre 2 folii de hartii de copt, date cu faina.
Transferati intr-o tava de 28 cm, cu fund detasabil.
Folositi o furculita si intepati de cateva ori baza tartei.
Puneti la congelator pentru aproximativ o ora.

Preincalziti cuptorul la 180 °C.
Scoateti crusta de la frigider si bagati direct in cuptor, timp de 20-30 de minute, pana cand capata o culoare usor galbuie. Lasati la racit.

Pentru umplutura, incalziti laptele intr-o tigaie si aduceti in punctul de fierbere.
Intre timp, amestecati jumatate din cantitatea de zahar cu galbenusurile, pana cand capata o consistenta cremoasa.
Amestecati faina si adaugati laptele incalzit.
Puneti inapoi in tigaie si gatiti la foc mediu, amestecand pana cand incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luati de pe foc si lasati la racit.

Amestecati restul de zahar cu untul, adaugati esenta de vanilie si umplutura racita. Turnati peste crusta.
Asezati feliile de gutui in forma circulara si coaceti pana cand se rumeneste.

Foto: Flickr


Pofta buna!