Site coolinaria.ro

Caramele cu gutui


Copiii iubesc caramelele, iar cele facute in casa sunt mult mai bune decat cele cumparate.

Caramele cu gutui

Ingrediente:
  • Pentru aprox. 50 de caramele:
  • 1 kilogram de gutui
  • 350 ml apa
  • 600 gr zahar
  • termometru pentru ciocolata
  • 120 gr unt sarat, la temperatura camerei
Mod de preparare:
Intr-o oala de dimensiuni medii, adaugati zaharul si apa si lasati sa se topeasca la foc mediu. Luati de pe foc.
Spalati, decojiti si taiati gutuile in 4. Pe parcurs ce le taiati, puneti-le in siropul facut anterior.
Puneti oala la loc pe foc si aduceti in punctul de fierbere.
Reduceti flacara si lasati sa fiarba pana cand gutuile sunt moi. Luati de pe foc si lasati la racit.

Folositi o spumiera si scoateti gutuile din apa in care au fiert.
Pastrati siropul intr-o oala adanca si puneti-l inapoi pe aragaz, la foc mare.
Fixati termometrul in oala. Gatiti caramelul pana cand ajunge la 115-120 C.
Opriti flacara, apoi adaugati treptat untul. Amestecati pana cand este incorporat.

Porniti iar aragazul si continuati sa gatiti la foc mare, amestecand ocazional, pana cand termometrul ajunge la 125 C.
Luati imediat de pe foc si lasati la racit pentru cateva minute.
Cand continutul s-a mai racit, turnati-l intr-o tava cu hartie de copt.
Lasati deoparte pana cand s-a racit destul, astfel incat sa o puteti atinge.
Taiati caramelele sub formele dorite, folosind un cutit ud. Ambalati-le in hartie de copt.

Foto: Flickr


Pofta buna!