Site coolinaria.ro

File de calcan la cuptor


Este unul dintre cele mai delicate feluri de mancare pe care le puteti gusta si necesita un bucatar cu experienta pentru a putea fi pregatit la standarde multumitoare. Merita luat in considerare pentru mesele intime, servite intr-o ambianta selecta.

File de calcan la cuptor

Ingrediente:
  • 2 fileuri de calcan la circa 200 de grame
  • 1 ceapa verde maruntita bine, inclusiv cozile
  • o jumatate de lamaie feliata subtire
  • 1/3 cana vin alb sec, de calitate
  • 2 linguri unt
  • 100g ciuperci, taiate mic
  • 2 lingurite faina alba
  • 1 galbenus proaspat de ou
  • 2 linguri smantana
  • felii subtiri de lamaie si frunze de patrunjel cret pentru ornare
  • sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
1 Se presara cele doua fileuri de calcan cu putina sare si piper, se ruleaza la jumatate si se pun intr-o tava mica de copt unsa in prealabil cu ulei de masline; se acopera cu ceapa taiata si feliile de lamaie si apoi se toarna tot vinul peste ele;
2 Se coace timp de 15-20 minute la 200 de grade pana ce furculita patrunde usor in carnea de peste
3 Se scoata tava din cuptor, se indeparteaza feliile de lamaie si si se scurge tot sosul din tigaie intr-o cana; in cana cu sos se mai adauge apa pana ce se ajunge la jumatate;
4 In timpul in care am pus tava la cuptor va trebui sa ne ocupam si de prepararea sosului, punand mai intai de orice o tigaie la foc, unde sa topim untul;
5 In tigaie punem apoi ciupercile si le prajim pana ce devin usor maronii; apoi adaugam faina alba si amestecam pana ce apar mici bule la suprafata; se toarna apoi jumatatea de cana de sos rezultata de la prepararea calcanului peste ciuperci si se amesteca pana ce observam ca incepe sa se ingroase;
6 Intr-un bol combinam galbenusul de ou cu smantana si le batem bine; la nevoie putem subtia cu putina zeama din tigaia cu ciuperci;
7 Turnam amestecul de ou si smantana peste ciuperci, in tigaie, si amestecam pana ce se omogenizeaza totul;
8 Acum putem plasa fileurile de calcan in doua farfurii, se toarna apoi sos in portii egale peste amandoua si se orneaza cu patrunjel cret si felii de lamaie.

Se serveste doar cald, calcanul trebuind obligatoriu sa fie mentinut la o temperatura ridicata pana ce ajunge pe platoul de servit.


Pofta buna!