Site coolinaria.ro

Budinca de Craciun


Budinca trebuie sa fie servita in mod traditional in fiecare an, la masa de Craciun si faptul ca se pastreaza foarte bine chiar si timp de 3 zile la frigider este incurajator pentru oricine isi doreste sa serveasca si acest fel la masa.

Budinca de Craciun

Ingrediente:
  • 2 cani stafide aurii maruntite
  • 2/3 cana curmale maruntite (fara sambure)
  • 1 cana smochine uscate maruntite
  • 1 cana agrise sau coacaze
  • 1/2 cana brandy
  • 200g unt
  • 1 cana zahar brun
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 4 oua batute bine
  • 1 cana migdale maruntite
  • 3/4 cana faina alba
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita nucsoara
  • 1 lingurita ghimbir
  • 1 lingurita ienibahar
  • 1 1/2 cana paine firimituri
Mod de preparare:
1 Plasati fructele intr-un vas mai larg si turnati tot brandy peste ele; amestecati bine ca sa patrunda alcooluul toate fructele, apoi acoperiti cu un stergar de bucatarie si lasati la macerat pentru 12 sau chiar 24 de ore.
2 Intr-un alt vas puneti untul si zaharul si dati-le la mixer pana ce obtineti o compozitie groasa si cremoasa; peste ele adaugati coaja rasa de lamaie si portocala si ouale bine batute.
3 Acum puteti adauga fructele din recipientul lasat la macerat si migdalele din cana; dupa ce ati amestecat si pe acestea bine puteti adauga si faina, condimentele si, la final, firimiturile de paine.
4 Veti avea nevoie de o tava speciala pentru budinca, rotunda si destul de inalta. Tava se tapeteaza si la fund si pe margini pentru a se asigura cresterea uniforma a budincii
5 Se pune compozitia in tava si se aranjeaza frumos partea superioara a budincii.
6 Cea mai buna cale de a obtine o budinca de calitate este sa plasati tigaia inalta la cuptor intr-un alt recipient pe jumatate cu apa, astfel incat sa cuprinda exact tava rotunda in care se afla budinca.
7 Budinca se lasa la cuptor pentru 4 ore verificandu-se mereu daca nu mai trebuie pusa apa la nivel in recipientul exterior.
8 La final budinca se lasa la racit, se inveleste cu hartie de bucatarie sau folie si se poate pune la frigider pana ce va fi servita.
9 Budinca rece trebuie obligatoriu incalzita inainte de a fi servita, fie la microunde fie pentru inca 2 ore cu aceeasi metoda lenta, de plasare a tavi de copt intr-un recipient plin pe jumatate cu apa.


Pofta buna!