1 Se curata bine pestele, se scot toate oasele si se taie in bucati mai mici, apoi se lasa la indemana, intr-un bol pe masa.
2 Se curata prazul bine, se indeparteaza cozile verzi si se toaca fin.
3 Se topesc 2 din cele 4 linguri de unt la foc mediu, intr-o oala de ciorba. Se adauga apoi usturoiul pisat si ceapa si se rumenesc, iar apoi se pune si prazul si se mai lasa putin la prajit.
4 Se adauga apoi si 2 din cele 4 linguri de patrunjel si se lasa la foc mic inca vreo 2 minute, amestecand usor.
5 Putem pune acum apa (zeama de peste) si boabele intregi de piper.
6 Pestele taiat se pune in oala de ciorba si se lasa sa dea in clocot, dupa care se reduce focul la mic si se lasa acoperit astfel cam 15 minute.
7 Se pun apoi rosiile tocate in oala, frunzele de dafin si semintele macinate de marar si de telina.
8 Faina alba se prajeste separat in celelalte 2 linguri de unt timp de vreo 2 minute, se stinge apoi cu putina zeama fierbinte din oala de ciorba, se amesteca omogen si se toarna totul in oala de ciorba. Se mai lasa ciorba la foc mic inca vreo 2 minute, dupa care se da deoparte si se presara patrunjelul verde, apoi se acopera.
9 Din painea neagra se fac crutoane crocante, apoi se poate servi ciorba calda de peste a la Russe cu crutoane.
Pofta buna!