Site coolinaria.ro

Un sos delicios


Vă invit să încercaţi următoarea reţetă - chiar dacă nu este tocmai dietetică - cu care vă puteţi cuceri invitaţii la masă. Este vorba despre un sos foarte uşor de realizat, care se pretează cu succes atât la paste cât şi la o friptură sau de unul singur. Fără efort şi cu un minimum de ingrediente poţi realiza o capodoperă culinară.

Un sos delicios

Ingrediente:
  • 1kg de ciuperci
  • 2 cepe mari
  • 3-4 căţei de usturoi
  • pasta de tomate sau roşii conservă
  • o lingură de smântână
  • o lingură unt
  • un strop de ulei
  • mărar
  • ierburi mediteraneene (sau doar oregano şi busuioc)
  • puţină telemea rasă
  • o căniţă de vin alb sec
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se taie Julien. Se încinge bine o tigaie în care se pune un strop de ulei şi lingura de unt (uleiul este folosit pentru ca untul să nu se ardă); se adaugă ceapa şi usturoiul şi să călesc doar până devin transparente. Ciupercile se spală şi se taie felii subţiri (nu neapărat mărunte) şi se pun şi ele la călit. Atenţie: nu se adaugă apă, ciupercile vor lăsa sucul necesar pentru fierbere.

Se asezonează cu sare şi piper, se adaugă căniţa de vin şi se lasă la foc mic la fiert. Când ciupercile sunt gata, se adaugă o cantitate generoasă de pasta de tomate sau roşii conservă şi ierburile şi se mai lasă pe foc încă 10 minute. Apoi se încorporează şi lingura de smântână şi se mai lasă încă 5 minute.

Se consumă cald (pe paste, lângă friptură, sau singur) cu o ploaie de telemea deasupra pentru un plus de savoare.


Pofta buna!