Cele mai potrivite anghinare pentru aceasta reteta sunt anghinarele italiene sau cele grecesti, care se preteaza de minune la umplutura din carne de vita si, in plus, sunt si mai fragede. Anghinarele au un efect afrodisiac asupra organismului, sunt excelente pentru detoxifiere si constituie o masa usoara si delicioasa.
1 Se pregatesc mai intai bucatile de anghinare prin indepartarea tulpinii de la baza (se pastreaza totusi tulpinile taiate pentru mai tarziu!), apoi prin indepartarea frunzelor tari si apoi prin sectionarea partii superioare a fiecarei bucati de anghinare cam la 3 cm de la varf. Se verifica si in interior si se indeparteaza toti perii si de aici. In prealabil se pregateste si un vas cu apa si felii de lamaie, unde sa se lase la pastrare anghinarea deoarece in caz contrar aceasta se va innegri (la curatarea anghinarei puteti chiar folosi manusi deoarece lasa pete pe maini);
2 Se curata apoi cate o bucata din tulpina, de aproximativ 4 cm, care se vor da apoi la mixer, dar nu foarte mult;
3 Intr-un bol de gatit se combina sunca tocata marunt, ficateii de pasare de asemenea tocati marunt, tulpinile de anghinare date la mixer, zeama de pasare, firimiturile de paine, oul si patrunjelul verde tocat, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se amesteca totul foarte bine;
4 Se incalzeste bine cuptorul la 200 de grade;
5 Se lasa bucatile de anghinare la scurs, se largesc manual la partea lor superioara si se umplu cu compozitia facuta anterior;
6 Se pun anghinarele umplute intr-o tava, stropindu-se cu tot uleiul de masline si presarandu-se si usturoiul, tocat anterior, uniform in tava. Se adauga apoi apa in tava pana ce ajunge la 2/3 din inaltimea anghinarelor si se lasa la cuptor pentru aproximativ 1 ora. Anghinarele trebuie insa stropite in mod regulat cu amestecul din tava, pentru a nu se usca la copt.
Se serveste cald.
Pofta buna!