Salate, garnituri si aperitive
Traditii romanesti: Lapte de bou
Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se mananca in loc de muraturi, cu fasole batuta.
In alte regiuni, ”Laptele de bou” se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.
Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).
Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se mananca in loc de muraturi, cu fasole batuta.
In alte regiuni, ”Laptele de bou” se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.
Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).
Ingrediente
- 4 cani de seminte de dovleac, decojite
- un litru de apa/ lapte
- sare
Mod de preparare
Apa / laptele se fierbe.
Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.
Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).
Se amesteca ”faina” din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.
Secretul bucatarului
Pentru a nu se afuma ”Laptele de bou”, se amesteca permanent pe durata prepararii.
Pentru ca ”faina” din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.
Mod de servire
Se pregateste o mamaliga tare din malai Gold Maya. Se lasa sa se raceasca si se taie felii.
Se serveste ”laptele de bou” cu felii de mamaliga (pentru o savoare mai mare se poate ”intinge” cu bucati de mamaliga in ”laptele de bou”).
Pofta buna!
Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.
Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).
Se amesteca ”faina” din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.
Secretul bucatarului
Pentru a nu se afuma ”Laptele de bou”, se amesteca permanent pe durata prepararii.
Pentru ca ”faina” din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.
Mod de servire
Se pregateste o mamaliga tare din malai Gold Maya. Se lasa sa se raceasca si se taie felii.
Se serveste ”laptele de bou” cu felii de mamaliga (pentru o savoare mai mare se poate ”intinge” cu bucati de mamaliga in ”laptele de bou”).
Pofta buna!
Te-ar mai putea interesa si:
Vizualizari: 3327
Postat de Bucatarescu pe data de 2014-04-11
Daca ti-a placut reteta Lapte de bou, aboneaza-te la RSS-ul de
Salate, garnituri si aperitive::Garnituri pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Alte retete
Piureul de sfecla este consistent si hranitor, o garnitura minunata.
Serviti cartofii picanti cu usturoi, ardei iute si coriandru, pe post de garnitura sau ca gustare de sine statatoare.
Chifle moi si pufoase, aromate cu usturoi sanatos.
Foloseste sosul de pesto pentru a aroma o painica gustoasa si sanatoasa, cu faina integrala spelta.
Morcovii sunt printre cele mai simple si ieftine legume de pus la murat. Incercati si aceasta varianta indiana de condimentare.
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun