Dulciuri
Gogosi grecesti cu miere
In Grecia antica, aceste mici gogosi erau servite castigatorilor de la Olimpiada.
Exista multe alte variante ale acestui preparat, atat in zona mediteraneana, cat si in Orientul Mijlociu si sudul Asiei.
Exista multe alte variante ale acestui preparat, atat in zona mediteraneana, cat si in Orientul Mijlociu si sudul Asiei.
Ingrediente
- Pentru 25 gogosele:
- 7 gr drojdie uscata activa
- 240 ml apa calduta
- 120 ml lapte caldut
- 50 gr zahar
- 1 lingurita sare
- 75 gr unt moale
- 3 oua
- 500 gr faina
- 120 ml miere
- 120 ml apa
- 1 litru ulei (sau cat e nevoie, in functie de dimensiunea friteuzei)
- 2 lingurite scortisoara macinata
Mod de preparare
Presarati drojdia in apa calduta (nu mai mult de 40 grade Celsius) intr-un castronel. Lasati 5 minute sa se inmoaie si sa formeze spuma.
Intr-un castron mare, amestecati in laptele caldut zahar si sare, pana se dizolva.
Turnati drojdia dizolvata peste amestecul de lapte ci amestecati sa se combine.
Adaugati untul, ouale si faina si bateit cu telul pana obtineti un aluat moale.
Acoperiti castronul si lasati sa creasca pana-si dubleaza volumul, aprox. 30 minute.
Amestecati aluatul, acoperiti din nou si mai lasati 30 de minute sa creasca.
Intr-o craticioara pentru sos, amestecati apa (120 ml) cu mierea si aduceti la fierbere la foc mediu spre tare.
Opriti focul si lasati siropul de miere sa se raceasca.
Incingeti ulei intr-o friteuza la 175 grade Celsius. Stratul de ulei trebuie sa fie de 5 cm.
Puneti o lingura intr-un pahar cu apa langa aluat.
Luati 2 linguri de aluat din castron, cu lingura uda, si puneti-l in palma. Rulati-l inapoi in lingura pentru a forma o bila.
Atentie: Nu manipulati excesiv aluatul, pentru ca e moale si pufos.
Puneti bilele de aluat in uleiul incins in reprize, umezind lingura de fiecare data cand formati o gogosica.
Prajiti-le pana se rumenesc pe fund si intoarceti-le sa se faca si pe cealalta parte, 2-3 minute per repriza.
Scoateti-le cu grija pe prosoape de hartie, pentru a se scurge excesul de ulei.
Puneti gogosile pe o foaie de copt, stropiti-le cu siropul de miere si presarati cu scortisoara.
Se servesc caldute.
Foto: Flickr
Pofta buna!
Intr-un castron mare, amestecati in laptele caldut zahar si sare, pana se dizolva.
Turnati drojdia dizolvata peste amestecul de lapte ci amestecati sa se combine.
Adaugati untul, ouale si faina si bateit cu telul pana obtineti un aluat moale.
Acoperiti castronul si lasati sa creasca pana-si dubleaza volumul, aprox. 30 minute.
Amestecati aluatul, acoperiti din nou si mai lasati 30 de minute sa creasca.
Intr-o craticioara pentru sos, amestecati apa (120 ml) cu mierea si aduceti la fierbere la foc mediu spre tare.
Opriti focul si lasati siropul de miere sa se raceasca.
Incingeti ulei intr-o friteuza la 175 grade Celsius. Stratul de ulei trebuie sa fie de 5 cm.
Puneti o lingura intr-un pahar cu apa langa aluat.
Luati 2 linguri de aluat din castron, cu lingura uda, si puneti-l in palma. Rulati-l inapoi in lingura pentru a forma o bila.
Atentie: Nu manipulati excesiv aluatul, pentru ca e moale si pufos.
Puneti bilele de aluat in uleiul incins in reprize, umezind lingura de fiecare data cand formati o gogosica.
Prajiti-le pana se rumenesc pe fund si intoarceti-le sa se faca si pe cealalta parte, 2-3 minute per repriza.
Scoateti-le cu grija pe prosoape de hartie, pentru a se scurge excesul de ulei.
Puneti gogosile pe o foaie de copt, stropiti-le cu siropul de miere si presarati cu scortisoara.
Se servesc caldute.
Foto: Flickr
Pofta buna!
Te-ar mai putea interesa si:
Vizualizari: 5022
Postat de Liana Hardt pe data de 2014-08-22 Nota: 5,00 din 1 voturi.
Daca ti-a placut reteta Gogosi grecesti cu miere, aboneaza-te la RSS-ul de
Dulciuri::Deserturi diverse pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Alte retete
Cand iti este pofta de dulce si nu stii ce sa-ti pregatesti, iti sugeram o reteta de mar caramelizat, cu putina scortisoara. Testeaza reteta si rasfata-ti papilele gustative!
Cu ocazia Zilei Internationale a Jeleurilor (15 februarie), iti recomandam reteta de mai jos. Chiar daca ai putin mai mult de munca decat de obicei, iti garantam ca, la final, vei multumit de rezultat
El Pato Passion este o reteta de desert pe baza de ciocolata, creata de restaurantul El Pato pentru a sarbatori Ziua Indragostitilor. Desertul va fi oferit gratuit tuturor cuplurilor ce isi vor sarbat
Briose pufoase si delicioase cu o aroma inconfundabila de Irish Coffee.
Fursecurile cu ciocolata si cocos se prepara usor si sunt extrem de aromate.
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun