Dulciuri
Retete de Craciun: Cozonac italian Panettone
Cozonacul italian se mai numeste si panettone si se serveste de obicei la sarbatorile de iarna cu lapte sau ceai, fiind un produs gustos si sanatos, usor de preparat acasa. In Italia e considerat mai degraba ca o paine de Craciun, dar cum la noi tot ce e mai dulce e si cozonac atunci il putem numi astfel, cozonac Panetonne.
Ingrediente
- 1 cubulet drojdie uscata
- 1 cana apa fierbinte (aproximativ 45 de grade Celsius)
- 1/4 cana zahar alb
- 2 oua
- 1/2 cana iaurt simplu, degresat
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingura coaja de lamaie rasa fin
- 1/4 lingurita sare
- 4 cani faina alba
- 1/4 cana agrise/coacaze uscate
- 1/4 cana stafide
- 1 lingura zahar pudra
- 1 lingura unt topit
Mod de preparare
1 Intr-un vas de framantat se combina bine drojdia, apa si zaharul. Se acopera apoi si se lasa asa cam 10 minute pana ce observam cum capata o structura spumoasa. Se adauga acum ouale, iaurtul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si sarea apoi se amesteca omogen.
2 Adaugati faina in vasul de framantat, dar nu mai mult de jumatate de cana o data, pana ce aluatul e numai bun de lucrat cu el. Presarati apoi masa de framantat cu faina alba pentru a lucra mai usor si incepeti sa framantati aluatul bine timp de minimum 5 minute si maximum 10 minute. Adaugati cate o manuta de faina alba daca va fi necesar pentru a obtine un aluat pufos si de calitate. Atentie, la final aluatul nu trebuie sa fie deloc lipicios. Puneti apoi aluatul rezultat intr-un recipient mai larg, acoperiti-l cu un prosop curat si lasati-l la crescut in bucataria foarte bine incalzita. Pana ce se va dubla aluatul in forma va trece cel putin 1 ora, deci aveti rabdare.
3 Incalziti din timp cuptorul la 175 de grade si pregatiti o tava circulara de copt (sa fie adanca si ondulata pe margine; optional, daca nu va place forma, puteti alege o tava lunga pentru cozonaci romanesti). Tava circulara ar trebui sa aiba cam 20-22 cm in diametru si trebuie unsa usor cu putin unt topit.
4 Intr-un vas mai mic amestecati stafidele, coacazele/agrisele uscate si zaharul pudra. Transferati aluatul pe masa de framantat stropita cu faina alba, faceti un cuib deasupra cu pumnii si rasturnati amestecul de zahar pudra si fructe uscate acolo. Framantati apoi cu atentie pana ce fructele patrund unifom si bine aluatul. Dati apoi aluatului o forma rotunda, ca pentur paine, si plasati-l cu atentie in tava de copt, apoi lasati sa se odihneasca acoperit cu prosop cam vreo jumatate de ora pana ce aluatul va creste mai sus de buzele tavii de copt.
5 Inainte de a da la cuptorul preincalzit la 175 de grade ungeti pe deasupra cu restul de unt topit si lasati tava la copt apoi cam trei sferturi de ora. Veti sti ca ati terminat daca la suprafata se formeaza o crusta aurie, mai inchisa la culoare, si puteti proba in interior cu ajutorul unei scobitori mai lungi pentru a vedea daca se lipeste sau nu miezul de aceasta. Cand scobitoarea iese curata din cozonacul italian acesta e gata.
Pofta buna!
2 Adaugati faina in vasul de framantat, dar nu mai mult de jumatate de cana o data, pana ce aluatul e numai bun de lucrat cu el. Presarati apoi masa de framantat cu faina alba pentru a lucra mai usor si incepeti sa framantati aluatul bine timp de minimum 5 minute si maximum 10 minute. Adaugati cate o manuta de faina alba daca va fi necesar pentru a obtine un aluat pufos si de calitate. Atentie, la final aluatul nu trebuie sa fie deloc lipicios. Puneti apoi aluatul rezultat intr-un recipient mai larg, acoperiti-l cu un prosop curat si lasati-l la crescut in bucataria foarte bine incalzita. Pana ce se va dubla aluatul in forma va trece cel putin 1 ora, deci aveti rabdare.
3 Incalziti din timp cuptorul la 175 de grade si pregatiti o tava circulara de copt (sa fie adanca si ondulata pe margine; optional, daca nu va place forma, puteti alege o tava lunga pentru cozonaci romanesti). Tava circulara ar trebui sa aiba cam 20-22 cm in diametru si trebuie unsa usor cu putin unt topit.
4 Intr-un vas mai mic amestecati stafidele, coacazele/agrisele uscate si zaharul pudra. Transferati aluatul pe masa de framantat stropita cu faina alba, faceti un cuib deasupra cu pumnii si rasturnati amestecul de zahar pudra si fructe uscate acolo. Framantati apoi cu atentie pana ce fructele patrund unifom si bine aluatul. Dati apoi aluatului o forma rotunda, ca pentur paine, si plasati-l cu atentie in tava de copt, apoi lasati sa se odihneasca acoperit cu prosop cam vreo jumatate de ora pana ce aluatul va creste mai sus de buzele tavii de copt.
5 Inainte de a da la cuptorul preincalzit la 175 de grade ungeti pe deasupra cu restul de unt topit si lasati tava la copt apoi cam trei sferturi de ora. Veti sti ca ati terminat daca la suprafata se formeaza o crusta aurie, mai inchisa la culoare, si puteti proba in interior cu ajutorul unei scobitori mai lungi pentru a vedea daca se lipeste sau nu miezul de aceasta. Cand scobitoarea iese curata din cozonacul italian acesta e gata.
Pofta buna!
Te-ar mai putea interesa si:
Vizualizari: 46550
Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-12-16 Nota: 7,43 din 42 voturi.
Daca ti-a placut reteta Cozonac italian Panettone, aboneaza-te la RSS-ul de
Dulciuri::Prajituri pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Alte retete
Rasfat pentru doua zile libere! Iata reteta pe care o poti pregati persoanei iubite, cu ocazia Dragobetelui. Noteaza-ti reteta pentru ca diseara sau maine sa o prepari si tu.
O prajitura simpla, dar de efect, perfecta pentru weekend.
Mango este un fruct exotic dulce, perfect pentru un desert cremos, fara coacere!
Aceasta prajitura cu consistenta lipicioasa este extrem de usor de preparat!
Serviti aceasta prajitura pufoasa cu o cupa de inghetata de vanilie.
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
tipuri scoici
fortificate=
prajituri+casa+forma+inimi
prajituri casa forma inimi
ingrasa'A=0
cerealele integrale ingrasa'A=0
incepatori|
uman|
Carti bucatarie incepatori|
chimice|
Radu anton roman pdf|
marin|
alimentare|
Modificari chimice produsele alimentare|
retete culinare sanda marin|
bune|
Excesul portocale|
portocale bune|
slabire rapida mentinerea greutatii...
slabire rapida mentinerea greutatii...
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa beneficii ulei de cocos ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari supa minestrone cu bacon supe usoare reteta de supa minestrone mar cu caramele mar caramelizat rosii in aluat aperitive cu rosii cum se face pateul pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate despre dieta olandeza dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun