Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu patrunjel


Sfaturi pentru gatit cu patrunjel Patrunjelul proaspat da aroma tuturor mancarurilor in care este pus.

Oricat de buna ai fi facut mancarica de cartofi ori ciorba, se vede o diferenta clara in ceea ce priveste gustul imediat ce presari cateva frunze de patrunjel proaspat tocat.
Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre patrunjelul uscat.

Selectie si depozitare
- cumpara patrunjel cat mai proaspat, fara pete ori cu frunze foarte mari (acestea sunt semn ca patrunjelul este "imbatranit");
- ca sa-l cureti bine, ori il cufunzi intr-un bol cu apa rece, ori il tii sub un jet;
- daca nu-l folosesti pe tot in ziua in care l-ai cumparat, pune-l cu tulpinile intr-un vas cu apa si baga-l in frigider. Alta varianta ar fi sa-l invelesti in prosoape absorbante de bucatarie umede, sa-l bagi intr-o punga de plastic si apoi sa-l pui in frigider. Astfel rezista 3-5 zile;
- patrunjelul mai poate fi tinut si in congelator. Mai intai toaca-l, apoi pune-l in pungi pentru congelator sau presara-l in forma de gheata si toarna apa pe el. La inghetat rezista pana la 6 luni.

Sfaturi de la gospodine
- dupa ce l-ai spalat, nu-l pune la scurs, ci scutura-l cu putere de cateva ori. Astfel va cadea excesul de apa;
- il poti pune in mancare imediat ce l-ai spalat sau, mai intai, il usuci cu niste prosoape absorbante de bucatarie;
- avantajul patrunjelului uscat consta in faptul ca poate fi folosit intr-o perioada mult mai indelungata decat cel proaspat (daca e pus intr-o punga care se inchide ermetic, isi pastreaza aroma in jur de un an);
- nu-l toca foarte mult, ca sa nu para strivit. Ca sa-ti fie mai usor cand il tai, foloseste foarfece cu 5 lame;



- in mancare nu se pun si tulpinile de patrunjel, ci doar frunzele;
- patrunjelul face parte din amestecul frantuzesc de ierburi aromatice, alaturi de crengute de cimbru si frunze de dafin;
- puse in ciorbe si supa, frunzele de patrunjel limpezesc mancarea, intrucat contin multa clorofila;
- daca intr-o reteta scrie ca trebuie sa pui o lingura de patrunjel proaspat tocat, dar nu ai, atunci presara o lingurita de patrunjel uscat;
- in mancaruri se poate pune si radacina de patrunjel. Fie o toci mai marunt, fie o dai pe razatoare, ea este destul de aromata (e varianta perfecta din sezonul rece).

Bine de stiut!
Si patrunjelul se asorteaza cu diverse mancaruri.
Spre exemplu, sortimentul cu frunze usor crete sau ondulate are cea mai discreta aroma, de aceea este indicat pentru mancarurile reci, inclusiv pentru maioneza.
Patrunjelul cu frunze late, pe de alta parte, are o aroma mai puternica si se pune in mancarurile fierbinti, regasindu-se foarte des in retetele italiene.

Idei de retete aromate cu patrunjel: ravioli cu sos de unt, tarta quiche, pizza mic dejun, salata de legume, friptura de miel cu garnitura de legume asezonate cu patrunjel, cotlet de porc cu mango etc.

Autor:  Alina Tibichi